Фабрика за предприемачи

Да предположим, че искате да сте предприемач, имате идея и се чудите от къде да започнете реализирането ѝ. В главата ви се въртят множество въпроси: сами ли да се захванете, дали ще имате нужда от помощ и за какво, нужно ли е да се регистрира фирма и много други.

Помолих моя близък приятел, Драгостин Янев, който наскоро регистрира фирмата Business Systems & Network Solutions (BSNS) LTD заедно със свой приятел и съдружник, да сподели опит за това какво е важно да се направи при започването на бизнес.

Според него за стартирането на бизнес е най-добре да сте двама. Както казват хората, две глави мислят много по-добре от една, хрумват им повече идеи, имат възможност да гледат от различни ъгли даден въпрос или проблем. Разбира се, с времето е възможно да възникнат противоречия, за това е важно още в самото начало партньорите добре да разпределят работата си. Работата в екип е изключително важна не само в голям екип в утвърдена компания.

Когато членовете на фирмата са повече от двама, неразбирателствата са повече от сигурни, което води до разпадане на бизнеса още в начален стадий. Не е достатъчно партньорите да са добри приятели. Хората просто имат различни разбирания, а това рано или късно води до конфликт. Аз самата се опитах да започна бизнес със седем мои близки приятели и колеги, но много скоро видях, че макар и да се разбирахме добре, всеки от нас имаше различни идеи и различно темпо на работа, което беше достатъчна предпоставка повечето да се оттеглят.

Вече имате нужния екип, време е да се замислите за регистриране на фирма. Тя може да има различен юридически статут. Според българското законодателство това може да е:

  • едноличен търговец
  • публично предприятие
  • търговско дружество
  • събирателно дружество
  • компания с ограничена отговорност

Какъвто и статут да изберете за своята компания, ще имате нужда от добра счетоводна фирма, с която да сключите договор още преди регистрирането на фирмата. Счетоводната фирма може да ви помогне и при самото регистриране на компанията по ДДС. Като цяло спестява доста главоболия и си заслужава да се отделят средства за наемането на такава услуга. Друго необходимо условие за стартиращ бизнес е наличието на добър адвокат.

Следват добър бизнес план, точни краткосрочни и дългосрочни цели, както и внимателно четене на договорите, които фирмата ви сключва, като е задължително винаги да имате копие от всеки договор. Внимателно подписвайте и подпечатвайте каквото и да било.

Останалото е въпрос на ентусиазъм и много, много работа.

Нека да започнем:

За да се свържете с мен, пишете на: where.ideas.become.reality ( at ) gmail.com

Advertisements

2 comments

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s