Колко трудно е да регистрирате своя фирма?


От доста време събирам опит и впечатления, за да мога да подготвя материала за тази статия. По търсенията в Google, а и по ваши въпроси знам, че тази тема интересува все повече и повече хора. И тъй като информацията е един от най-важните ресурси, с които разполагаме, за да вземем правилни решения, ви представям реалната процедура, за да стартирате официално свой собствен бизнес.

Ще пропусна дискусията за това какъв вид дружество да регистрирате – това е тема, за която ще напиша отделна статия. Ще спомена само, че заедно с моя съдружник Кирил Митов решихме, че ще регистрираме ООД (дружество с ограничена отговорност). Направихме го сами, без намесата на консултантски фирми и адвокати. Стъпките не са малко, но с малко повече информация и търпение, със сигурност ще се справите и вие:

Стъпка 1: Запазване на име на фирмата.

Това става  в Търговския Регистър (Централното управление се намира на София 1111, кв. „Гео Милев”, ул. „Елисавета Багряна” №20 тел. 9486 181, факс: 9486 194, 9486 166, сайтът е http://www.brra.bg). Първата ви работа е да посетите гише „Информация“, където да попитате какви документи трябва да подготвите и къде да ги подадете. За запазване на име на фирмата ще са ви необходими 50 лв и отделно още 2 лв такса от банката. Не е много сигурно до колко е необходимо да минавате през тази стъпка. Ние запазихме името „Робопартанс“, но реално до сега не са ни го искали никъде.

Стъпка 2: Подготвяне на необходимите за регистрация документи.

Основните документи, които ще ви трябват са договор на фирмата, учредителен протокол от общо събрание, заявление за вписване от сайта на Агенцията по вписванията, декларация по чл. 142 по ТЗ (потърсете примери в интернет и сайта на Агенцията). Шаблони на необходимите документи можете да намерите на сайта на Търговския Регистър. След това подготвяте „Съгласие с образец на подпис“ за всеки един от съдружниците. Образците се заверяват нотариално. На нас ни струваше 10 лв, по 5 лв на образец, тъй като сме двама управители.

Съвет: Пазете си касовите бележки. Това са първите разходи на фирмата ви!

Стъпка 3: Откриване на набирателна сметка.

След като имате нотариално заверените документи, откривате набирателна сметка в банка по ваш избор. В нея набирате капитала на дружеството. Услугата е около 5 лв. Внасяте капитала на дружеството, който сте обявили в договора и в протокола (минималният капитал е 2 лв). Можете да направите това веднага след откриване на сметката или след няколко дни, в зависимост от размера на сумата.

Стъпка 4: Изкарване на удостоверение за внесен капитал от банката, където сте открили набирателната сметка. Стандартната услуга струва 20 лв, като документът е готов на другия ден. Има и експресна поръчка, където можете почти ведната да се сдобиете с такова удостоверение.

Стъпка 5: Подаване на всички документи, включително удостоверението за внесен капитал, в Агенцията по вписванията. Цената на услугата е 160 лв. и 2 лв. такса към банката.

Стъпка 6: Обявяване на регистрацията на новата фирма.

Следите сайта на Търговския Регистър дали е излязла регистрацията на вашата фирма. При нас това стана от петък за сряда.

Стъпка 7: Изкарване на удостоверение за вписване.

След като регистрацията на фирмата ви е готова, трябва да изкарате удостоверение от Агенцията по вписванията. Това ще ви струва 7 лв.

Съвет: В Агенцията по вписванията има гишета и каси. За да не чакате два пъти на опашката, първо минете през касата и платете сумата за услугата, която ще извърши Агенцията. За да разберете колко ще ви струва това, трява да попитате на гише „Информация“.

Стъпка 8: Печат на фирмата.

Избирате си фирма (търсите например в Google), която да изработи печат на фирмата ви, според вашите предпочитания. За ООД печатът е кръгъл с големина от 2,5 до 6 или 7 см. Ние избрахме малък син печат – 3 см, изпратихме логото на фирмата, както и текста, който искаме да бъде написан на печата. Поръчката става готова за около два дни като ни струваше 25 лв.

Стъпка 9: Откриване на раплащателна сметка на дружеството.

Заедно с печата отивате в някой клон на предпочитана от вас банка и откривате разплащателна сметка на дружеството. Таксата е около 10 лв и се плаща еднократно. Таксата за поддръжка на сметката зависи от това дали ще получавате извлеченията по пощата или това ще става само електронно. В първия случай плащате по 12 лв на месец, а ако услугата е само в електронен вид това ще ви струва 6 лв на месец. Процедурата по откриване на тази сметка отнема около 30 минути.

Важно: В зависимост от това какво пише в договора за учредяване на фирма, управителите трябва да се подписват навсякъде заедно, с пълномощно или пък подписите им да важат поотделно.

Стъпка 10: Закриване на набирателната сметка.

След откриване на разплащателната сметка, закривате набирателната, а внесения капитал прехвърляте в разплащателната сметка на дружеството.

Стъпка 11: Подаване на декларация за самоосигуряване.

Вече имате регистрирана фирма и всички управители в нея трябва да подадат декларация за самоосигуряващи се в общината по местоживеене.

Стъпка 12: Наемане на счетоводител.

Това беше само процедурата по регистрация на фирма. Оттук нататък е хубаво да имате счетоводител, който да ви помага с попълването на различни декларации, документи, да прави отчети и какво ли още не, за да можете вие спокойно да се съсредоточите върху други важни неща, като успеха на вашия бизнес.

Така от март месец тази година с Кирил станахме горди управители на „Робопартанс“ ООД. Това е само началото…

Advertisements

23 comments

 1. ss7

  Съвет: Пазете си касовите бележки. Това са първите разходи на фирмата ви!

  НЕ заблуждавайте читателите ви.

  Няма такова нещо като разход на „фирмата“ преди да е внесен капитала. Това са разходи на *учредителите-собствениците* , които са напълно ралични лица от „пишман търговец“ ООД.

  Те данъчните не пасат трева. Какви разходи като фирмата няма пари нито в касата , нито в банкова сметка ? И от кога „бележката“ е валиден документ за разход ?

  Данъчните много обичат „каса на червено“ или „заем от собственика“.

  И дано не сте се подлъгали да я регистрирате с капитал 2 лв, щото още на първия ден сте за *затвора*. Има един член от НК, който обяснява за съдбата на управителя пропуснал да обяви несъстоятелност. Нищо, че засега никой не го прилага.

  Изобщо регистрацията на капиталово дружество (ООД) е тънка работа и често икономисаните стотина лева излизат през носа на хората , който искат да отчетат като разход дори таксите по учредяването.

 2. Жорка

  Стъпка 13 – осигуровките 🙂

  Всеки месец до десето число 100.80 лв. или 115.50 лв. с право на болнични и майчинство.

  Таксата за запазване на фирмата можеше да си я спестите – тя е само за гаранция, че някой друг няма да регистрира фирма със същото име. Ако правехте примерно Гошо Комерс… да, но за Робопартанс е чиста загуба на пари.

  =====

  Нещо много важно, което е от 01.01.2010 и малко хора знаят. Нужна ви е регистрация по ДДС, ако ще предоставяте или получавате услуги на/от фирми от ЕС. Вижте чл. 97а от ЗДДС.

 3. Dr. Serbezov

  Няколко допълнителни стъпки още в началото:
  1. Финансов консултант/и вместо или освен счетоводител ще Ви спестят доста главоболия и ПАРИ. Разликата е че счетоводителите просто правят сметки и подават документи. Консултантите ти казват какво трябва и какво не трябва да плащаш.
  2. Ако наемате работници трябва да подадете декларация по чл.15 от ЗЗБУТ в областната Инспекция по труда /тъй като сте нова фирма и не сте подавали до сега/.
  Тази година срокът е до 30 юни.

 4. bgmindstorms

  Капитал от 2 лева наистина е неудобно. Направете го поне със 100.

  Относно разходите – ние събирахме всички бележки за разходи и след регистрацията на фирмата ги предоставихме на счетоводителите. След дискусия с тях ни казаха да не се притесняваме и, че тези разходи ще бъдат осчетоводени. Може би има някоя друга тънкост.

 5. Димитър

  Ако разполагате с Универсален Електронен Подпис ходенето до Търговския регистър за запазване на име и за внасяне на А4 са излишни – всичко се прави по Интернет и таксите са по-ниски.

 6. asktisho

  От все сърце желая успех на новото ви начинание! България има нужда от своите млади и предприемчиви хора. Жалко, че законодателните процедури са леееко изостанали в миналото, с да речем, 10-15 години, но това, както се вижда, не е пречка за хора с визия и цели да ги преодолеят. Написали сте полезна статия. Бих искал да обогатя съдържанието й с две допълнителни практически ръководства по регистриране на фирмi в България, които считам за най-полезни и актуални сред всичко, което може да се намери в Интернет:

  Регистриране на ЕТ:

  http://www.brrabg.com/page.php?10

  Регистриране на ООД:

  http://www.brrabg.com/page.php?5

  Още веднъж – успех!

 7. Любомир Петров

  Тъкмо на време публикуваш материала 🙂

  Каня се тези дни да прегледам малко търговското право, но все не ми остава време, а видях, че сте избрали ООД, та да питам.. Има ли разлика в управлението на ЕООД/ООД?

  Друго което ме интересува..четох някъде (но може информацията да не е актуална), че ако е ЕООД, може собственика да не се назначава като управител (т.е. онзи толкова известен праг за осигуровките, май 400лв), докато при ООД било задължително да се определи такъв още в началото.
  Като цело би било много полезно да споделите и какви са ви другите разходи по управлението на фирмата 🙂

 8. bgmindstorms

  Любо, ще пробвам да отговоря за разходите по управлението на фирмата.

  1. Управителите не получаваме заплати. Евентуално някой ден ще взимаме дивиденти. Да видим! Следователно – разход на ООД – 0 лв.

  2. Счетоводството зависи главно от броя на документите, от това дали си регистриран по ДДС, и най-вече от това как се договориш със счетоводителите. В нашия случай документите са малко (5-10 фактури за първия месец), няколко (3-4) касови оборота, плюс няколко декларации, които трябвало да се подадът. В нашия случай разходът за момента е 0 лв. С фирмата работиме отдавна като аз съм им помагал да си поддържат компютрите и уговорката е докато си стъпим на краката ще ни помогнат без да ни взимат пари. Малко на „бартер“. Тоест – разход 0 лв.

  3. Банката ни взима 6 лв. на месец за управление на сметката.

  Всички останали разходи като наеми, транспорт, техника, домейни, канцеларски материали и др. бих оприличил като разходи за самата дейност, а не по управлението и.

 9. Любомир Петров

  Мерси за оточнението по т1, защото напоследък доста се обърках от ПР съобщенията на ББ 🙂

  т2. Тук е вече проблемно, в моя случай, при повечето неща ще се плаща месечен абонамент, които е нисък и целим голям брой клиенти, за сметка на високата цена, което означава че ще имаме доста фактури. Имах някакви оферти от счетоводители, но ми се сториха адски нереални и космически, но не се отказвам и продължавам да търся 🙂
  За бартери, забранил съм си да правя бартери за каквото и да е 🙂

  т3. Препоръчайте някоя банка, защото..българските банки стават все по-брутални…

  Да останалите са си специфични за всяка отделна фирма.

  Друго което се сетих.. как се оперира при работа с клиенти в ЕУ? Нали сме вече „до някъде“ в ЕУ, та ми е любопитно как се процедира, някой да има представа ? 🙂

 10. bgmindstorms

  По точка 3 от коментара на Любо:
  Не искам да превръщам темата в за или против някоя банка, затова ще споделя моя опит. В последните 7-8 години съм ползвал услугите на 4 банки. Останах доволен единствено от услугите на ПИБ и веднага да се аргументирам. ПИБ ми позволява да правя уникални гимнастики с виртуалното банкиране, които чисто технически (а аз съм софтуерен специалист) много ме впечатляват, забавляват и радват. Тук мога да разказвам доста. И като се има предвид, че услугите им за управление на сметките не струват повече от другите банки, то моят избор бе ясен.

  Относно ЕС – специално ние това шестмесечие предлагаме услугите си в София. Другото в страната. А догодина – можеби и в ЕС 🙂 Надявам се друг да може да разкаже.

 11. bgmindstorms

  @Фирмени сметки
  Можеш ли да подскажеш каква е таксата в Прокредит банк в момента? Може би и колко е таксата на платежно нареждане – колко по-евтина е от другите банки?

 12. Ангелина Иванова

  къде мога да какви са плащанията на ЕООД – за месец и пр.

 13. аля

  интересувам се от сумите, които се внасят ежемесечно и в края на годината; къде мога да намяре кякво трябва да се прави стъпка по стъпка от момента, в който се впише в агенцията по вписванията.

 14. bgmindstorms

  Здрасти Аля.
  Не съм сигурен за какви суми точно питаш. От къде си получила информация, че някакви суми трябва да се внасят, и къде?

  Ако прочетеш статията ще видиш стъпка по стъпка какво трябва да направиш, за да регистрираш фирмата. Преди това трябва да имаш представа с какво ще се занимава фирмата ти, кой ще са хората с които ще работиш първоначално, от къде ще направиш първите инвестиции и въобще какво точно ще правиш. Но тук няма „правно задължителни“ стъпки.
  Можеш ли да уточниш въпроса си?

 15. Martin Dimitrov

  Има нещо което не съм намерил никъде и се надявам тук да има някой да помогне.Аз съм от Перник и искам да отворя ЕООД в перник ,но с магазин в София.Има ли някакви пречки,тънкости или ходения в различни учреждния(например в моя случай в столична община)

 16. bgmindstorms

  В общината трябва да се отиде при всички случаи. Трябва да се изкара разрешително за работата на магазина. Може би сте ги виждали по някои магазини залепени на стените. Като дойдат да ги проверяват да могат бързо да им ги покажат.

  Иначе за ограничения спрямо адреса не се сещам и това, че сте в Перник, не е проблем.

 17. bimba

  Здравейте!
  Благодаря за полезната информация на създателите и на хората които са направили коментари.
  Мога ли, да получа информация, колко струва регистрация на фирма по ДДС?
  Благодаря!;)

 18. bgmindstorms

  За регистрация по ДДС не се плаща нищо. Просто се подава заявление. Заплащането започва да става след това, защото счетоводството става по-сложо и счетоводителите искат по-голямо заплащане. Като пример мога да дам, че ако една малка фирма не е регистрирана по ДДС и счетоводството и струва примерно „200“ лева, то след регистраци счетоводството може да стигне до „350“ лева. Цифрите са примерни, но при малките фирми разликата е от такъв порядък.

 19. bimba

  Благодаря, за бързият отговор!:)
  Весело посрещане на Коледа, и щастлива Нова година!

 20. счетоводни къщи

  много интересна и полезна информация за всички които искат да започнат собствен бизнес и досега не са се сблъсквали с това – много поздрави и продължавайте да споделяте полезни неща тук

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s