Всеки разбира от маркетинг…


Само 3-4 встъпителни изречения и минавам към маркетинга

Нещо много важно за всеки стартиращ е да не се „срамува“ от идеята си. Може да е налудничева, може да е странна, може и да не сработи, но това е вашата идея, това сте вие и не трябва да се срамувате от нея.

Още по-важно! Трябва да я споделите с всичките си роднини, приятели и познати. Ще получите доста коментари, къде положителни, къде отрицателни, които ще ви помогнат да си изясните повечето решения. Това е първата ви стъпка в рекламата.

От всички коментари, които ние получихме относно Училището по роботика „Robopartans“ забелязах нещо много интересно. Много малка част от коментарите, които получихме ни помогнаха с обикалянето на училища, читалища и сгради в търсенето на помещение. Малко от тях ни казаха как да изработим програма на занятията, как да определим такса, как да търсим финансиране и спонсорство, как да правим демонстрации, как да „продаваме“ идеята си. Съветите пък за това как да водим сметките си така, че да сме чисти пред държавата, учениците и нас самите, бяха още по-оскъдни.

Но всички разбират от маркетинг. По-точно –  от футбол, политика и маркетинг разбира всеки. Не го казвам с лошо чувство. Някой от идеите, които получихме, бяха доста добри и може би ще ни свършат работа. Интересното обаче е, че хората мислят за „рекламата“. Предполагам всеки има любима реклама или предпочитам начин, по който би желал дадена услуга да се рекламира пред него. Много хора имат очаквания как трябва да изглежда даден интернет сайт, за да могат по-лесно да „купят“ идеята ви. Или къде точно трябва да прочетат за вас – вестник, сайт, брошура, социална мрежа, физическо място навън.

Имам чувството, че ако даден познат не ме е посъветвал относно рекламата, той може би не е разбрал с какво точно се занимавам. Като стартиращ предприемач не бива да си позволявате някой от познатите ви да не знае с какво се занимавате.

Вие какви съвети получавате най-често?

Автор:

Кирил Митов

Advertisements

One comment

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s