От нула до едно – или какво означава първият клиент?


След стартиране на Училището по роботика „Robopartans“ ни отне около 30 дни да направим първото си предложение към учениците. За първи път на ученици се дава възможност свободно да участват в подобен род занятия. Предлагаме нещо, което е уникално, с огромен потенциал и много полезно.

Но както всеки стартиращ проект, така и нашият в началото се отличаваше с нещо много важно – нямаше желаещи. Регистрацията за занятията бе официално обявена на 8-ми Януари, петък. Първият регистрирал се бе на 21 Януари – това бях едни доста дълги 13 дни.

0 желаещи – сигурно хората изчакват? А може би тази услуга е прекалено иновативна? Може би учениците не са готови?

Не – истината според нас бе, че нещо сме сбъркали. Не сме успели да представим ползите достатъчно добре. Не сме премахнали всички бариери пред учениците, така че да могат да се запишат. Идеята ни не бе достигнала до достатъчно хора. Каквато и да беше причината през цялото време я търсихме в нас. Постоянно подобрявахме описанието на занятията, обикаляхме училища, където да разказваме за идеята си и бяхме отворени към коментари и препоръки. И през цялото време ни крепеше една идея – щом няма нито един желаещ, значи сме допуснали голяма грешка. Хубавото на големите грешки е, че лесно се забелязват. Бе достатъчно само да забележим нашата.

1 желаещ – първият желаещ бе факт. Зарадвахме се. Поне един ученик и намерил страницата ни за регистрация, прочел е условията, преценил е, че знанията които ще получи, ще му бъдат полезни, разговарял е с родителите си и се е регистрирал. „Супер!“ – помислихме си ние. Но това бе „най-страшното“.  Сега вече не трябваше да се борим да има желаещи (имаше поне един), а те да бъдат 10, 100 или пък 1000.

Разликата между 0 и 1 е голяма. Много по-голяма от колкото между 1 и 10. 1 желаещ означава, че идеята ти е разбрана и приета. Но означава и, че поемаш голяма отговорност. Сигурно има още грешки, които си допуснал, но те няма да бъдат толкова лесно видими и ще трябва да дадеш много повече от себе си, за да привлечеш втория, а след това и още много желаещи.

След като намерихме и следващите желаещи проблемите станаха по-различни и още по-интересни, но за тях ще пиша в някоя от следващите статии.

Автор:

Кирил Митов

Advertisements

One comment

  1. gogothebee

    Браво! Чак сега открих blog-а ви и ви желая мнооого успехи тепърва! Поздрави 😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s