Правилни решения – грешни решения


Сами ли взимаме решенията в живота си или се оставяме някой друг да ги вземе вместо нас?

Това не е някакъв отвеян философски въпрос, а интересна теория, за която чета от известно време. Защо сме способни да си поръчаме скъпо ястие в ресторант, а пестим стотинки с някой купон за храна; защо често купуваме неща, от които нямаме голяма нужда; защо се заричаме да пазим диета, а при следващата среща с някой примамващ десерт, се предаваме моментално; защо смятаме едни неща за правилни, а други не; как определяме кое е скъпо и евтино…

Отговорите на тези и на още много въпроси изследва преподавателят в MIT (Massachusetts Institute of Technology) Дан Ейрайли (Dan Ariely). Проучванията му са изключително интересни и показателни. Вместо да ви преразказвам изводите, до които Дан Ейрайли достига, ще ви оставя да ги чуете от него (клипчето има превод и на български):

Tези изследвания и изводи могат да ви помогнат както в личен план, така и в професионален – например при ценообразуването на вашите продукти и услуги и какъв ефект искате да постигнете.

Ако сте се запалили достатъчно, силно ви препоръчвам книгата Predictably Irrational. Може да останете доста изненадани и дори шокирани, но това е и целта на автора, да ни накара да се замислим. С мен опеределено успя.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s