Tripi.bg и още идеи за финансиране на собствен бизнес


Вече съм писала за възможни начини да финансирате и да стартирате собствен бизнес. Мненията на различни специалисти в областта са различни, базирани са на личен опит, но всеки един съвет е по-скоро идея и препоръка, отколкото сигурна рецепта за успех. Според Николай Ярмов, Изпълнителен директор на CEED България, колкото и да е важно външното финансиране на един бизнес, най-добрият вариант е да се стартира с личен капитал. Борислав Бориславов от Мрежата на българските бизнес ангели от своя страна е на мнение, че много по-добър вариант за един предприемач е да започне с чужд капитал, за да може максимално да се съсредоточи върху развитието на бизнес идеите си. Кой вариант ще предпочетете вие зависи от много неща. Това, което искам да ви споделя сега, е още една възможност да намерите капитал за бизнеса си – проекти и програми спонсорирани както от Европейския съюз, така и от местни организации.

Ето го и конкретния пример за такъв бизнес – Tripi.bg, финансиран по проект „ТЕХНОСТАРТ” за насърчаване на иновационната активност на младите хора в България. Проектът е съвместна инициатива на Министерството на икономиката, енергетика и туризма и Програмата на ООН за развитие. Tripi. bg е дело на екип от млади предприемачи, начело с Иван Динков и Станислав Тошев. Те стартират миналата година, заредени с ентусиазъм и желание за работа. За да вдъхновят и помогнат на други млади хора като тях да се престрашат да стартират, са описали подробно историята си по доста интересен и увлекателен начин. Що се отнася до дейността на фирмата, вместо да пиша, съм ви приготвила филмче, създадено от екипа на Tripi.bg:

Сами виждате, че всичко е реално, и макар Tripi.bg да съществува отскоро в Интернет пространството, планирането и намирането на финансиране отнемат повече от година.

За тези, на които им е станало интересно, на този сайт са събрани настоящи проекти и програми за финансиране. Проучете добре възможностите, информация има достатъчно, макар и понякога трудна за откриване. Ако ви попадне нещо интересно по въпроса, ще се радвам да го споделите. Успех!

Advertisements

2 comments

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s