Обучения по роботика – вече и в България


„По-добре късно, отколкото никога!“

В продължение на цяла година наблюдавах, четях, писах за предприемачество, бизнес и каквото ми се стори интересно във връзка с тези теми. Винаги съм искала да имам мой бизнес или по-скоро да създам такъв заедно с хора, на които мога да разчитам. И така малко по малко различни идеи минаваха през главата ми, докато не дойде ден, в който намерих и правилната идея и правилните хора, с които да я реализирам.

Идеята не се роди за една нощ.  Повече от две години аз и Кирил Митов трупахме опит в преподаването по роботика на ученици от Софийска математическа гимназия и Технологично училище „Електронни системи“. През последната половин година дори успяхме да подготвим отбор, с който да участваме в международно състезние по роботика и да излезем с доста добър резултат. Отборът беше спонсориран от САП Лабс България и това беше единствения начин български ученици да се включат в подобна инициатива. В същото време виждахме ясно огромния интерес на децата към обученията, които водехме. Давахме си сметка и че повечето деца няма да имат възможност да се докоснат до комплектите по роботика – не са евтини и не са разпространени в България.

IMG_9835Ето тук, малко по малко, започна да узрява идеята за популяризиране на обученията по роботика.

IMG_9690Имаме идея, имаме мисия, имаме екип, имаме план. Стартираме (този глагол в българския език отдавна е придобил смисъла на „започвам свой бизнес“) сега. Няма да е лесно, няма да е бързо, но няма да се дадем.

А най-хубавото е, че всичко, за което до сега съм писала, ще може да бъде тествано. Няма да са само празни приказки в поредния блог. Стартираме от нулата, въоръжени единствено с ентусиазъм и някакъв малък опит. Работим здраво, мислим различни стратегии, срещаме се с много хора.

Както преди, така и занапред ще ви давам идеи и насоки, които бихте могли да приложите в своя бизнес. Разликата сега е, че все повече ще са следствие от опит, а не толкова от четене и наблюдения. Преди време бях писала колко е важно доброто представяне на една бизнес среща и как визитките ви винаги трябва да са хубави и готови да бъдат раздадени. Но както сами се убедихме, твърде вероятно е в последния момент да не ви остане време да си поръчате такива, или точно преди те да станат готови, да имате важна среща. Импровизирайте. Снощи рязахме и надписвахме визитки на ръка. Не го препоръчвам, но все пак е някакво спасение.

И тъй като все трябва да започнем отнякъде, ето и една от първите задачи, които сме си поставили: проучване на целевата група или кога и под каква форма нашите малки приятели биха искали да посещават занятията по роботика. Резултатите от тази анкета ще ни помогнат да изберем правилната стратегия за провеждане на обученията.

Робопартанци – напред!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s