Startup 2009 – за вдъхновението, ценностите и още нещо


Както вече обещах, продължавам с моментите, които ме впечатлиха на тазгодишната национална конференция Startup 2009, която завърши преди броени дни. Преди да започна обаче, не мога да не споделя факта, че това беше първото мероприятие, при което залата остана пълна от първата до последната сесия. Това само говори за целия екип на Startup. Поздравления!

В предишната си публикация споменах, че темата тази година беше по-скоро моралът, етиката и отговорността на един предприемач, отколкото техническите детайли по стартирането на собствен бизнес. Всяка от лекциите тази събота и неделя бяха записани и ще бъдат качени на сайта на Startup, но аз все пак ще извадя отделни елементи, на които си заслужава да обърнете внимание.

Докато Славомир Славов представяше бизнеса на Veda House, успях да си запиша следното: „Бъди влюбен в идеята си!“ По същия начин той, заедно със съпругата си, създават чайната Veda House като място с уникален дух, в което не се пие и пуши и се сервират само вегетариански ястия. Първоначално никой не е вярвал, че този бизнес ще е печеливш. Оказва се точно обратното.

Още един интересен момент, за който разказа Слави е зоната на комфорта и как всеки предприемач трябва често да излиза от нея. Това е психологическо състояние, при което човек е спокоен и не чувства застрашен от нищо. По- лесно е да не се впуснем в предизвикателството на собствения бизнес, по-лесно е да останем в сянка, по-лесно е да се пуснем по течението… Ще доведе ли това обаче до резултатите, към които се стремим. Всеки път, когато ви се отдаде възможност да излезете от зоната на комфорта и да направите нещо различно и предизвикателно, може би е най-добре да се възползвате.

Следващият много интересен презентатор беше Сава Димитров, рали състезател, шампион в своя клас и предприемач. Той съветва младите хора да се захванат със занаят, който им е интересен, да намерят майстор в този занаят и с течение на времето да станат по-добри дори и от него. Само тогава могат да са сигурни, че продуктът или услугата, която предоставят, ще са качествени и ще дадат тласък на целия бизнес. Обърна специално внимание не само на свободата на един предприемач, но и на голямата отговорност, която трябва да поеме. Бизнесът не е лесно начинание, но удовлетворението, което носи, е несравнимо. В много от случаите трудностите, с които се слъскват предприемачите, са доста сходни:

  • Как да се справят с конкуренцията – уви, тя е необходима, за да кара предприемачите постоянно да се развиват и да гонят все нови и нови цели.
  • От какъв екип имат нужда – общото, което е хубаво да намерите е добри хора. Може да не са най-големите професионалисти, но те винаги могат да бъдат обучени. Характерът и отношението към околните обаче се променят много по-трудно. Замислете се, когато избирате с кого да работите. Ще познаете правилните хора веднага.

Всичко, което пиша в тази, както и в останалите публикации, не са точни рецепти или сигурни съвети. Това са различни гледни точки и разнообразен опит на стартирали и стартиращи предприемачи в България, които имат за цел по-скоро да ви вдъхновят и да ви провокират, отколкото да ви казват какво да правите. Пречупете през собствения си поглед всичко, което научавате и давайте смело напред!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s