Пътят на идеята – преки впечатления от семинара


На 23 октомври, в Аулата на Ректората, се проведе семинарът „Пътят на идеята„, с фокус върху предприемачеството в България.

logo_idea

Бяха изложени различни гледни точки – на стартиращи и стартирали предприемачи, на рискови инвеститори, на бизнес ангели. Имаше презентации на идеи и проекти, всеки от които целеше развитието на предприемачеството в България. Докато слушах отделните представяния не си водех бележки. Нарочно. За да мога да ви напиша най-важното и запомнящото се от този семинар, пречупено през моя поглед, трябваше да оставя наученото да отлежи.

Ето основните моменти, които ми направиха силно впечатление:

 • Не се страхувайте да споделите идеята си с инвеститори, бизнес ангели и изобщо с хора, които биха могли да ви помогнат. Никой няма да тръгне да краде идея, особено ако е високотехнологична, защото дори и да наеме най-добрите специалисти и да им плати най-добрите заплати, никога няма да може да ги мотивира да работят за тази идея така, както нейните автори.
 • Едно от най-важните неща, на които държи един инвеститор, е сплотеният и добре сработен екип, който е готов на всичко, за да реализира идеята си.
 • Когато един предприемач търси инвеститор, хубаво е предварително да набележи важни характеристики, на които този инвеститор трябва да отговаря. В случай на голям интерес към проекта, предприемачът трябва да избере между няколко инвеститора най-подходящия, с когото да работи. Препоръката на предприемача Георги Радиков от Ivent Games е инвеститорът да разбира от технологията, върху която стъпва стартиращият бизнес, за да може истински да участва в развитието на този бизнес, не само с парични средства. В противен случай, рано или късно възникват конфликти.
 • На изказване от публиката, че в България не съществуват бизнес ангели, Борислав Бориславов и Антон Тодоров от Българската мрежа на бизнес ангелите отговориха, че не само има достатъчно бизнес ангели, а дори са довели трима. За да се уверите сами, подайте проект (грамотно написан!) тук и стискайте палци да го хареса поне един бизнес ангел.
 • Най-после чух на публично място да се произнесе правилно „Силициевата долина“ (Silicon valley), а не Силиконовата (от английски, silicon означава силиций).

Ако нещо ви е направило впечатление на този семинар, а аз не съм му обърнала внимание, нека да пусне коментар към статията. Това са моментите, които останаха в главата ми. Като цяло това мероприятие беше интересно и добре организирано (с леки забележки) и си заслужаваше отделеното време.

Advertisements

One comment

 1. Мая Банкова

  Здравейте, Екатерина!

  Случайно попаднах на тази статия и реших да отговоря на предизвикателството във финалната и част 🙂
  Аз присъствах там като зрител и като бъдещ предприемач. Това, което ме впечатли силно, освен възможността да се видят „живи“ бизнес ангели е и представянето на фондация Start UP. Те споделиха, че работят активно за създаване на добра екосистема за стартиращи фирми. После разбрах, че организират и Startup conference, която разбира се посетих един месец по-късно.
  Цитат от сайта на конференцията: „Националната конференция за предприемачество Startup събира всяка година млади предприемачи, студенти, бизнес ангели, инвеститори и изпълнителни директори на водещи компании.

  Целта на Startup Conference е да пробуди предприемачески Дух и да покаже на хората как да стартират и развият собствен бизнес.“

  Всички тези събития, на които имах щастието да присъствам ме вдъхновиха и ентусиазираха още повече за нещата, които съм решила да направя.

  Сърдечни поздрави,
  Мая

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s