Обикновен бизнес или бизнес с голям потенциал


Често се сблъсквам с въпроса на не един и двама предприемачи: „Как мога да получа финансиране от частен инвеститор“. В търсене на отговора се натъкнах на нещо, което винаги съм усещала, но чак сега го видях черно на бяло. В книгата „Инвестиране от бизнес ангел“ (Angel Investing) са изброени 3 вида стартиращи фирми. До колко можете да очаквате частен инвеститор да прояви интерес към бизнеса ви, зависи от това какъв тип е вашата фирма.

  • Бизнес начинание, чиято единствена цел е да изхрани предприемача. Това е малък бизнес, в който няма нищо различно и необикновено. Такива фирми са над 90% от всички стартиращи компании, като вероятността да привлекат външно финансиране, различно от това на близки и приятели, е малко вероятно.
  • Средни предприятия, които планират повече от 20% годишна възвръщаемост, са доста добра възможност за инвестиране. Те обаче също трябва в началото да разчитат на собствено финансиране с помощта на спестявания, кредитни карти, заеми и ипотеки.
  • Високорисковите компании, които в същото време имат и голям потенциал за въвеждане на нов или подобрен продукт или услуга и са достатъчно гъвкави на промени. Планират да наемат минимум 50 служителя през първите 5 до 10 години от създаването си. Такива проекти са рисковани, но и особено привлекателни за външни инвеститори. Такива компании са по-малко от 1% от стартиращите бизнеси.

Вторият и третият тип стартиращи компании предлагат най-голям принос към икономиката на една страна в сравнение с всички останали компании. С продуктите и услугуте, които предлагат, те могат да имат голямо влияние върху живота на хората.

Следващият път, когато се запитате: „Как мога да намеря външен инвеститор на моя бизнес?“, първо определете към кой тип спада той. Тогава ще можете да се съсредоточите върху възможностите за финансиране, които са най-реални, а не губите време и усилия в търсене на труден и дори невъзможен начин на получаване на средства.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s