Нестандартната Иновация


Като чуем думата „иновация“, често си представяме някой млад изобретател със странни идеи, който, заключен в някое мазе, създава неоткрити до сега машинарии ден и нощ. Инoвацията, обаче, е нещо доста по-различно. Тя може да е както промяна на самия продукт, така и изместване на целевата група, подобряване на бизнес процеса и какво ли още не. Важното е да е различно, интересно, полезно и доходоносно.

За да защитя думите си, ще ви дам реален пример – голяма ИТ компания, която създава иновация, непряко свързана с основните си продукти. Компанията е SAP, а проектът се нарича docupedia. Docupedia е допълнение на официалната документация, качена на SAP Help Portal. Видима е за абсолютно всеки, който желае, а всички регистрирани потребители могат да се възползват от допълнителни предимства.

Предоставяйки продуктовата документация на SAP в Wiki версия, се дава възможност на потребители да дадат своята обратна връзка по много лесен начин – като оценят документите, добавят коментари, или направо ги редактират. Могат също да изискат някаква тема, която не е включена в официалната документация на продукта.

Тази иновация предлага следните предимства:

  • Директна обратна връзка, която е видима веднага (не е нужно да се чакат месеци до следващата версия на съответната документация).
  • Лесно намиране на необходимите документи.
  • Задаване на въпрос, на който да бъде отговорено веднага.
  • Всички документи и източници на информация по дадена тема са на едно място.
  • Достъп до мнението на други клиенти по определена тема.

Когато мислите за иновации, не мислете само за основния си продукт. Можете да промените нещо дори косвено свързано с него и пак да уцелите в десятката. Идеи и примери има много. Остава да ги приложите във вашия бизнес.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s