Как да регистрирам фирма?


Ние хубаво си говорим за идеи, бъдеще, забогатяване, реализация и какво ли още не. Всичко това е важно, но идва моментът, в който трябва да материализираме бизнес идеята си, а за това несъмнено е нужна регистрация на фирма. Ако се колебаете дали да сте едноличен търговец (ЕТ), дружество с ограничена отговорност (ООД) или друг вид търговско сдружение, има много хубава статия по въпроса във втори брой на newbusiness.bg.

Оттам нататък следва лабиринт от правила и такси, в който дори и най-умният и интелигентен човек би се оказал в безизходица. Какъв е шансът да съберете информация за цялата процедура на регистрация, ако нямате опит, няма кого да питате и няма единно място, което да обединява цялата информация. Отне ми седмици да чета вече неактуални статии и блогове, да се ровя в законите и в сайтовете на различни институции. Ден след ден събирах парченцата на пъзела, като съм убедена, че съм събрала само малка част от цялата картина.

Това, което мога да направя за вас е да напиша тук всичко, до което съм се добрала. Това, което вие можете да направите за себе си, е да ме поправите, ако намерите неточност и да ме допълните, където забележите, че съм изпуснала нещо. Иска ми се да има поне едно място, където да има актуална информация по въпроса.

Наличие на начален капитал

Според Търговския закон, за да се регистрира капиталово търговско дружество, се изисква минимален капитал – за дружество с ограничена отговорност (ООД) този капитал е 5000 лева (поне 35% от капитала трябва да се внесе преди съдебната регистрация), а за акционерно дружество (АД) е 50 000 лева (поне 25% от капитала трябва да се внесе преди регистрацията в търговския регистър).

За регистриране на едноличен търговец (ЕТ) не се изисква капитал, но ЕТ е подходящ само, когато се води едноличен бизнес. Няма изискване за капитал и при събирателното дружество (СД), но то не може да се възприема за аналог на капиталовото дружество, тъй като при СД всеки съдружник е неограничено отговорен за всички задължения на дружеството, дори за такива, които са резултат от действията на други съдружници.

Вписване в търговския регистър

Законът за търговския регистър (влиза в сила в началото на 2008 година) премахва регистрацията на търговци в Съда. Компетентният орган за вписването им в търговския регистър е Агенцията по вписванията. Към нея е създаден национален търговски регистър. Промяната е направена за да ускори процедурата по вписване на ЕТ, търговски дружества и кооперации.

Във връзка с процедурата по регистрация се заплаща такса за вписване в търговския регистър в размер на: 35 лв. за ЕТ, 130 лв за СД, 160 лв. за ООД, 460 лв. за АД. По заявлението за запазване на фирма се събира такса в размер на 50 лв.  Всяко търговско сдружение или едноличен търговец трябва да получи удостоверение за уникалност на наименованието на съответното търговско дружество или едноличен търговец от държавната фирма „Информационно обслужване“.

Булстат

В седемдневен срок след регистрацията на търговското дружество или едноличния търговец, трябва да се регистрират в регистъра БУЛСТАТ на Националния статистически институт и да получат номер по БУЛСТАТ. Таксите за това са 25 лева за ЕТ, 60 лева за събирателно дружество (СД) и ООД и 120 лева за акционерно дружество (АД).

НОИ

В срок от 14 дни след регистрацията дружеството или едноличният търговец трябва да се регистрират в данъчната служба (където получават данъчен номер) и в Националния осигурителен институт (НОИ) (където получават осигурителен номер). В НОИ трябва да се регистрира фактът на започването на дейност на едноличния търговец, докато дружествата трябва да регистрират в НОИ всеки новоподписан трудов договор за нает служител.

Когато едноличният търговец или дружеството открият банкова сметка, за това трябва отново да бъдат уведомени НОИ и данъчната служба чрез попълване на определени формуляри. Тези регистрации са безплатни, но изискват определено време.

Можете, разбира се, да наемете фирма, която да регистрира фирмата ви вместо вас, но пак е хубаво да знаете текущата ситуация, както и таксите определени по закон. Освен това фирмите, които аз намерих, не покриват абсолютно всички регистрации, нужни за нормалното функциониране на бизнеса ви.

Очаквам съвети и предложения от вашия опит. Така не само ще помогнете на някой новобранец. На вас също ще ви се наложи неведнъж да се сблъскате с българската бюрокрация. Няма да е лесно за никого, но нека поне сме информирани.

Advertisements

13 comments

 1. Здравко Зафиров

  Здравейте,
  интересна статия, но бих желал да добавя накои въпроси за доуточнение.
  1. Не приеха ли промяна на капитала за учредяване на ООД пт 5000 на 500лева?
  2. Мисля, че БУЛСТАТ отпадна, както и издаването на картончета, вече има ЕИК/Н, който се издава при вписване в Агенция по вписванията.
  3. Ами не се сещам в момента 🙂

 2. ekaterinaanachkova

  Здравей,
  Мерси за уточненията, трябва да ги проверя. Като науча нещо ново, ще пиша.
  Поздрави,
  Катя

 3. Красимир Пенчовски

  При ООД поне 70 % от капитала трябва да се внесе при първоначалната регистрация, т.е 3500 лв – справка Търговския закон.
  Регистрирам ООД точно в момента и много си блъсках главата с тези 35 % , изскачат на няколко места в нета по някаква причина.
  Иначе много полезна информация има тук 🙂

 4. ekaterinaanachkova

  По последни данни, минималният капитал за регистриране на ООД вече не е 5000 лв, а само 2 лв.
  Намерих доста интересна статия в Капитал, където можете да прочетете повече по въпроса: http://www.capital.bg/show.php?storyid=779530

  Поздрави,
  Катя

 5. Георги Павлов

  Здравейте и от мен, аз съм абсолютно невеж в тази област, но имам голямо желание да бъда на ясно със всичко в тези среди.Бих искал да ви помоля ако е възможно да ми обясните възможно най-много за регистрирането на фирма от самото начало (от нулата) и ако може информацияата да бъде формулирана със стъпки 1,2,3 и т.н. , за да знам от каде да почна към коя институция да се обърна и как и къде да приключа.Ще бъда страшно благодарен ако ми разесните всичко това.Предните мнения са достатачно изчерпателни но не и за мен защото пак казвам, че незнам почти нищо за регистрирането на една фирма но бъдещите ми планове са именно тези.
  Благодаря предварително
  С уважение: Георги Павлов 🙂

 6. ekaterinaanachkova

  Съгласна съм, в момента подготвям специален материал по въпроса, но ако не ви се чака да го публикувам, гише „Информация“ на Агенцията по вписванията е първото място, където можете да научите това, което ви трябва.

  Поздрави,
  Катя

 7. Роман

  Няма ли някоя фирма на която да си платиш да ти направи регистарция? Да го предлагат като услуга или нещо такова…

 8. ekaterinaanachkova

  Има, разбира се. За съжаление аз нямам преки впечатления от такава фирма. Вариант е да потърсиш в google, ще излязат доста резултати. Ако някой вече е работил с такава фирма и е доволен от услугите й, нека да сподели опит.

 9. Петко Яворов

  Здравейте,
  Имам въпрос – ако фирмата ти е ЕТ, означава ли това, че не можеш по никакъв начин да наемаш служители (с трудов договор изглежда не е възможно, а с граждански ?). Благодаря предварително.

 10. регистрация на фирма

  много полезна информация особено за всички новостартиращи бизнеси – действително воденето на бизнес вместо за истинската дейност в повечето случаи се превръра в административни процедури и правила и „висене“ по гишета – жалко но е така

 11. Victoria

  Здр. Екатерина, благодаря за полезната информация. Конкретно – искам да регистрирам издателство и засега се очертавам като ЕТ. Това ли е най-подходящият начин за мен? Има ли други процедури по регистрация на издателство?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s