Баба ти също може да е твой бизнес ангел


Нека направим ясно разграничение между бизнес ангели и рискови инвеститори.

Бизнес ангелът е всеки човек с пари, малко или много, за него е важна инвестицията да му донесе голяма възвръщаемост. Поради тази причина абсолютно всеки един от нас може да е бизнес ангел. Продавате апартамент или земя, печелите от тотото, получавате голямо наследство, няма значение как сте се сдобили с парите. Оттук нататък трябва да решите как ще постъпите. Немалко хора инвестират в недвижим имот или слагат парите си на влог в банка. Много малко са осъзнати бизнес ангели, те дори и не предполагат, че могат да станат такива или дори, че вече са. Затова се казва, че бизнес ангелите действат емоционално, те са склонни да помогнат на свой близък в бизнеса и по-рядко търсят подходяща инвестиция без непременно да са наясно със спецификите на този бизнес. В този случай те просто искат да увеличат сумата, с която разполагат. Баба ви, която е скътала малко пари настрана и решава да ви помогне да стартирате, се превръща във ваш бизнес ангел, макар и нито вие, нито тя да го осъзнава. Тук се появява сериозна нужда от обучения за бизнес ангели. Да имаш пари не означава, че знаеш какво да правиш с тях.

Рисковите инвеститори и фондовете за рисков капитал, от своя страна, са съвсем друго нещо. Те рядко са индивидуални лица, зад тях или стоят големи корпорации, или самите инвеститори се обединяват в подходящи сдружения. Те винаги са професионалисти, знаят какво искат, как да сметнат риска от инвестицията и какво ще получат в замяна на своите пари. Те не обичат да рискуват прекалено много. Залагат предимно на по-малко рискови проекти, като си позволяват на няколко сигурни инвестиции да направят една не чак толкова сигурна. За риск почти не може и дума да става. Вярно е, печалбите също не са главозамайващи, но са достатъчни и сигурни. Защо ги наричат фондове за рисков капитал тогава? Може би в началото са действали по-дръзко, може би извън България нещата са по-различни… В нашата страна обаче това е реалността.

Най-важното е, че имате избор – или да изберете бизнес идея, която не носи риск, или да обясните на баба си как може да стане вашият бизнес ангел.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s