Направихте ли финансовата част от вашия бизнес план?


Истината е, че това е най-трудната част от всяко бизнес планиране. Това е причината, поради която все още не съм писала как се изготвя финансов план на вашия бизнес. Има общи методи и добри практики за изчисляване на финансите, но в по-голямата си част това планиране зависи от прекалено много субективни фактори и често се смята „на око“. На тези методи и практики ще обърна специално внимание в отделна публикация.

Дори и да решите да се доверите на външна фирма за финансовия ви план  е добре вие сами да имате достатъчно познания в областта на управлението на финанси и парични потоци. Доста книги има изписани по въпроса, доста фирми предлагат курсове за обучение. Материята е доста сложна. Не става върпос само на запомняне и прилагане на математически формули, а на съобразяване и преценка на множество фактори. Тук опитът е най-ценен, но все трябва да се започне отнякъде. Днес случайно се натъкнах на нещо интересно – Сертификационна програма по финансов мениджмънт. Не мога да споделя лично мнение, но това, което ми привлече вниманието, беше формата на обучение – дистанционно. Всички материали са качени онлайн, което е доста удобен начин да съчетаете обучението с ежедневните си задачи. Курсовете са предназначени за хора, които искат да се специализират в областта на финансовия мениджмънт, като се обръща внимание на техниките за оценка на разходите на фирмата и изготвянето на финансови прогнози. Изглеждат особено полезни за всеки предприемач. Различните модули завършват със сертификат. Разбира се, знанията са най-ценното от всеки курс, но все пак един документ повече никога не е излишен.

Ще се радвам тези, които имат опит от този или други курсове или методи на обучение в областта на финансите, да споделят опит. Подобна информация ще е от полза на всички.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s