Идеята ти не струва!


Никак не е приятно да чуете тези думи от компетентен човек при все, че сте дали всичко от себе си, за да реализирате идеята си. Още по-трудно е, когато този човек е прав!

Понякога си мислим, че сме проучили добре пазара, понякога не сме търсили достатъчно за подобни реализации, понякога просто имаме лош късмет. Каквато и да е причината, резултатът е един и същ. Нашият бизнес вече работи, но за някой друг. Спасението е да не спираме да анализираме пазара, тенденциите и конкуренцията, настоящата и бъдещата.

Друго нещо, на което можем да разчитаме, е хора, които са наясно с нуждите на пазара, потребителите, знаят добре какво сме замислили и могат да са достатъчно реалисти, че да ни кажат истината в очите. Нужна е смелост, за да повярваме, но колкото по-бързо си дадем сметка, че с тази идея няма да успеем, толкова по-добре.

Каква беше тъжната разносметка при мен:

  • в момента съществуват около 30 фирми, сайта и организации, които имат доста допирни точки с моята идея.
  • намерих един сайт (а вероятно има и повече), който покрива 100% това, което искам да правя. Трябва да призная, че реализацията е страхотна.

В такъв момент можем да направим две неща:

  • да се откажем, бизнесът ни няма да го бъде. Здраве. Поне опитахме.
  • истинската работа едва сега започва. Хубаво е, че сме открили, че не предлагаме нищо по-различно (по-добре късно, отколкото по-късно). Имаме възможност или да подобрим продукта или услугата, или да го променим изцяло или да помислим върху нова идея за бизнес.

При всички положения това е част от играта. Лично аз избирам втората възможност и се залавям за работа с нови сили и ентусиазъм.

Advertisements

One comment

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s