В крайна сметка всичко опира до пари


Все повече мои приятели или познати на мои близки, които знаят за блога и интересите ми, ме питат: „И все пак, от къде мога да намеря финансиране? Ти хубаво пишеш за всякакви техники и хитрини за успех, но освен желание и зверски труд ми трябват и средства, нали?”
Така е, не споря. Даже ще добавя, че трябва дори много повече от чисто финансиране. За много хора това означава или да се заровят в различните фондове и програми, за да разберат накрая, че това, което търсят не съответства на нито един проект, който предлага финансиране, или да тръгнат от приятел на роднина, да им обясняват колко им е велика идеята и как само с няколко хилядарки могат да станат милионери. И това само в случай, че в семейтсвото му има личен пример за успешен, макар и малък, частен бизнес. В противен случай всичко е утопия, вятър работа, въздух под налягане, празни илюзии, мания за величие или просто мечти, мечти…
Често си казваме: „Ех, на запад колко е по-лесно”. По-смелите си хващат шапката и не ги виждаме повече. Дали наистина успяват или се притесняват да се върнат и да се признаят за победени, не зная. Знам само, че и тук вече започваме да имаме сходни възможности. Поне що се отнася до сравнително новото понятие у нас Бизнес ангел.
За да стане това реалност, се бори Мрежата на Българските Бизнес Ангели и нейните основатели Антон Тодоров, Борислав Бориславов и Живко Иванов. Всеки от тях е специалист в различна област – Антон е икономист, Борислав е сериен предприемач с няколко компании в сферата на информационните технологии и онлайн комуникацията, а Живко е финансист и финансов директор в банковата сфера.
Минавам директно на въпроса какво да правите вие като бъдещ предприемач и как можете да се възползвате от услугите на тази организация.
Първото и важно условие е да имате ясна идея, дори прототип на вашия продукт или услуга, без значение в каква област е той. Документите, в които трябва да опишете идеята и бизнеса си, са под формата на онлайн формуляр без конкретни изисквания за попълване. В полетата можете да попълвате свободен текст и да дадете толкова подробна информация, колкото пожелаете. Можете да прикачите вашия бизнес план както на този етап, така и да го предоставите по-късно на бизнес ангела. В момента на попълване на онлайн формата не са задължителни никакви други документи.
Не звучи никак зле, нали? Ако нещо във вашия проект не е наред, ще бъдете уведомени. Това не е консултация, а по-скоро знак, че трябва да обмислите отново бизнес предложението си и да попълните отново онлайн формата.
Сайтът използва собствена и уникална система за изпращане на иновативни проекти, наречена Exchange Platform. Всичко останало, което ви интересува, можете да откриете на сайта на мрежата. Тази платформа предлага няколко предимства за вас, предприемачите:

  • Попълването на формата е безплатно. Няма предварителни такси за изпращане на бизнес предложение. Плащането се извършва при сключена сделка и е 5% от самата  сделка.
  • От една страна всеки попълва стандартна форма, от друга – информацията, предоставена от предприемача, може да е повече или по-малко подробна, което позволява максимална гъвкавост.
  • Вашият проект достига до всички бизнес ангели, регистрирани в мрежата, едновременно.
  • Има възможност за предварителна онлайн комуникация с инвеститора, прилагане на документи (бизнес планове, финансови планове, схеми) към запитванията.
  • Цялата история на процеса по изпращане на бизнес предложение от вас и по-нататъшното развитие на проекта се пази и може да се проследява както статусът на всеки проект, така и интересът към него.

Това не е лотария, не е предназначено само за избрани предприемачи, а за всички, които работят здраво, имат страхотни идеи и искат да успеят в бизнеса. Е, какво чакате?

Advertisements

One comment

  1. Pingback: Пътят на идеята « Където идеите стават реалност…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s