Как да изберете най-подходящия за вашия бизнес начин за намиране на инвестиции?


Няма нужда да ви убеждавам в това колко са важни средствата за вашия бизнес. Щеше да е просто, ако имаше един-два канала за намиране на инвестиции. Повечето от вас вече са се убедили, че прости неща няма, особено в България.

Оказва се, че има доста възможности за намиране и набавяне на полезни пари. За да изберете подходящата за вашия бизнес възможност, не можете да залепите списък с варианти на стената, да затворите очи и да посочите с пръст една от тях. Не се учудвайте, ако не можете да намерите финансиране, може би просто не търсите там, където трябва.

Това, което ще ви предложа се нарича стратегия за осъзнаване на реалността. В зависимост от етапа на развитие на вашата компания и нуждите на бизнеса ви, има подходящ начин на намиране на инвестиции. Най-важното в случая е да можете реалистично да оцените къде се намира вашия бизнес в момента и къде целите да отиде. А ето и самите начини на инвестиране:

Reality Check Strategic PyramidС две думи това представлява всяка точка от пирамидата:

 1. Инвеститорите държат да видят, че сте вложили собствени средства. Ако не сте, тогава рискувате те да помислят: „Защо аз да инвестирам в това рисково начинание, след като те сами не си вярват?“.
 2. Много често хората, на които можете да разчитате са най-близките ви. Обикновено не разполагат с много средства, но и малкото, което предлагат е в помощ. Освен това е от сърце.
 3. Много банки предлагат микрокредити за финансиране на малък бизнес. Съвсем друг е въпросът колко лесно е да вземеш подобен заем. Трябва да знаете, че обикновено банките не инвестират в рискови идеи. Предпочитат по-малка печалба, но и почти никакъв риск.
 4. Ангели. Добре познати в развитите страни и все по-познати у нас. Тук определено има място за развитие.
 5. Мрежи и ангелски организации. Такива сдружения има по целия свят. В България все още са кът, но защо да се ограничавате само в рамките на страната?
 6. Директно договаряне с инвеститори за закупуване на част от компанията ви. Да, ще се наложи да делите ръководните функции, но всичко си има цена, нали? Тъй като за инвеститорите рискът е голям, трябва предварително да са наясно с какво се захващат. Ваша е задачата да ги уведомите за всички потенциални и настоящи проблеми.
 7. Това ще ви свърши работа, ако влизате в графата „Голяма компания“. В противен случай, потърсете по-подходящ вариант.
 8. Тук става въпрос за големи инвеститорски организации, които целят големи печалби. Вие преценете какво можете да им предложите.
 9. Много подходящ за иновативна млада компания, в която инвеститорите трябва да повярват и да финансират.
 10. Банките и застрахователните компании получават десетки предложения за инвестиции на ден. Търсят страхотна идея, която е минала най-рисковия етап от развитието си. Много добър вариант са бизнес идеи в модерни сфери. В световен мащаб това са биотехнологиите и информационните и комуникационни технологии.
 11. Тук става въпрос за сериозни инвестиции в сериозни компании. Не е особено подходящ вариант за начален бизнес.
 12. За да пуснете първите акции на компанията ви на борсата, имате нужда от сериозно проучване и анализаране на бизнеса ви.

Дотук това са идеи по книга. В реалния живот нещата са доста по-сложни, понякога хаотични и без всякаква логика. И все пак, дори и като източник на идеи, можете да прегледате тези варианти и да потърсите най-подходящия за вас и за бизнеса ви. Някои от тези варианти са повече приложими в България, други по-малко. Сигурна съм, че ако потърся още, ще намеря още идеи. Та дори и по-добри. Аз не спирам да търся. Не спирайте и вие.

Източник: Raising Capital, Andrew J. Sherman

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s