По-голям резултат с по-малко усилия – възможно ли е това или е поредният маркетингов трик?


Звучи прекрасно нали, почти утопично и някак мистериозно, повече резултати, повече успехи в професионален и личен план, по-малко работа, по-малко тревоги, по-малко задължения. Да бе да, ще си кажете. Ако беше така, защо продължаваме да работим денонощно, а парите никога не стигат? Ако беше толкова лесно, нямаше ли всички да са преуспели, богати, спокойни, усмихнати, със страхотни семейства и много свободно време?
Истината е, че повечето от нас вътрешно не са подготвени и не вярват, че това е възможно. Човекът винаги се е стремял към повече – повече пари, по-голяма къща, по-скъпа кола. Съответно, по пътя на логиката, това води до повече работа, по-големи притеснения, никакво свободно време, да не говорим за приятели, семейство и други странични дейности. Само че това някак не ни прави по-щастливи, нали? Иска ни се хем бизнесът ни да потръгне, хем да имаме достатъчно време да обърнем внимание на хората и заниманията, които обичаме. В противен случай какъв е смисълът от всичките ни усилия, след като няма с кого да споделим успеха?

Тук няма нужда да откриваме топлата вода. Тя вече е открита и това е Принципът 80/20, известен още като правилото на Парето (известен италиански икономист). Според това правило, 80% от резултатите произлизат от 20% от действията ни. Ричард Кош доразвива идеята като дава конкретни стъпки за усвояването и прилагането на правилото 80/20. Вярваме или не в математически формули, си заслужава да хвърлим едно око на тези стъпки и дори да се опитаме да ги разберем и пригодим към собствените си нужди:

  • Стъпка 1: Трябва да се фокусираме върху най-важните неща, тези, които ни носят удовлетворение и голяма възвръщаемост. Това е валидно както за бизнеса, така и за личния живот. От опит знам, че с много дини трудно се върви напред. Отговорете си на въпросите какво е важно за вас, какво ви радва, какво искате да постигнете, на какво искате да се посветите, кой е любимият ви човек и бихте ли направили всичко за него, кои са най-добрите ви приятели. Така поставяте 80/20 целите.
  • Стъпка 2: Намерете пътя към постигане на 80/20 целите. Например, ако искате да започнете собствен бизнес, отличен програмист сте, но не сте добър в маркетинговите въпроси и комуникацията с хора не ви е любимото занимание. Първо трябва да откриете човек, който да ви допълва професионално и на когото да можете да разчитате. След това трябва да изградите стратегия за бизнес, да регистрирате фирма, да напишете бизнес план, да изработите продукт, да го промотирате, популяризирате и да изкарате пари от него.
  • Стъпка 3: Действайте!

Отървете се от досадните неща, изпълващи живота ви. Те не ви носят удовлетворение, не ви правят щастливи. Научете се да казвате „Не“, когато е нужно. Правете това, което ви харесва и в което сте добри. Само така ще сте полезни на себе си и на околните. Това, разбира се, не е лесно постижимо, иначе всеки щеше да се радва на страхотен живот. Но не е и трудно. Нека да започнем отначало: фокусирайте се върху малко, но съществени неща. Само така ще имате достатъчно време не само да се справите блестящо с тях, но и да се насладите на безценните мигове със семейството и приятелите си.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s