Моделът на Тимънс за предприемаческия процес


Има много статии и теории касаещи предприемаческия процес и кое е най-важно за успеха на стартираща фирма. Оказва се, че предприемачът и идеята му сами по себе си не са достатъчни за превръщането на едно рисково начинание в успешен бизнес.

На мен ми допада моделът на Джефри Тимънс (Jeffrey A. Timmons) за предприемаческия процес. Той се гради върху три основни елемента: Възможността, Ресурсите и Екипа. Разбира се, Тимънс ни най-малко не омалoважава ролята на предприемача, напротив. Той стои в основата и на тази теория.

Моделът на ТимънсСпоред Тимънс, в сърцето на предприемаческия процес стои възможността. Успелите предприемачи и инвеститори знаят, че добрата идея невинаги означава добра възможност. Ето и малко статистика, която не трябва ни най-малко да ви спира или обезкуражава:

 • На всеки 100 идеи, представени пред инвеститори и бизнес ангели под формата на бизнес планове и бизнес предложения, обикновено по-малко от 4 получават финансиране.
 • Повече от 80% от отхвърлените идеи са отказани почти веднага.
 • 10% от същите тези идеи са отхвърлени след като инвеститорите и бизнес ангелите са прочели внимателно бизнес плана.
 • По-малко от 10% от идеите са били толкова привлекателни за инвеститорите, че да предизвикат допълнителен анализ на бизнес предложението (т. нар. дю дилиджънс).

Не искам да ви плаша с тези факти, а да ви предпазя. Понякога бъдещите предприемачи губят месеци в преследване на идеи, които не водят никъде. Много важно умение както на предприемача, така и на инвеститора, е да може бързо да прецени дали в една идея има сериозен потенциал и колко време и усилия трябва да се инвестират в нея.

Що се отнася до ресурсите, една от често срещаните заблуди сред хората, които така и не събират смелост да станат предприемачи, е че първо трябва да разполагат с всички необходими ресурси, особено с пари, за да успее бизнесът им. Според успели вече предприемачи е голяма грешка да мислим само за пари още в самото начало. Парите са следствие от възможност с голям потенциал и добре сработен екип. Дори на последния Start UP IT форум чух неведнъж, че пари за инвестиции има достатъчно. Това, което липсва, са добри идеи и качествени екипи.

И накрая, но не на последно място, e ролята на екипа в процеса. Мисля, че няма нужда да ви убеждавам във важността на хората, които работят като един. Освен, че трябва да са добри специалисти, трябва да сте сигурни, че могат да работят в екип. Не можете да си позволите липсата нито на едното, нито на другото качество. Подбирайте хората, с които ще градите бизнес, внимателно.

И така, да започнем отначало. Дали вашата идея е също и добра възможност за успешен бизнес? Ако отговорът е положителен, е време да се заемете със събиране на ресурси и хора. Успех!

Advertisements

One comment

 1. Владислав

  Извинявам се, че пиша в коментариите, но не успях да открия директен мейл адрес.
  Търся книгата на Джефри Тимънс „New Venture Creation, но не знам дали е на български или на английски.
  Бихте ли ми помогнали с информация къде намерихте Вашата книга?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s