Отвори врати първата българска „Жива Лаборатория“


При това още есента на миналата година. Но нека първо ви разкажа какво е това жива лаборатория. Това е нова концепция за изследване и разработване на иновации. Всяка лаборатория е различна в зависимост от участниците в нея и целите, които са си поставили. Общото между всички живи лаборатории е разработването на иновативни продукти и услуги в сферата на информационните и комуникационните технологии.

Българската жива лаборатория се казва Digital Spaces Living Lab (DSLL) и се занимава с дигитални медийни технологии. Спомага за тестването на иновационни продукти в процес на разработка, подпомага стартиращи фирми в областта на дигиталните технологии с достъп до специализирано оборудване, работи по създаване на общност от специалисти и любители на дигиталните технологии. Организацията е пълноправен член на Европейската Мрежа от Живи Лаборатории (European Network of Living Labs).

Друга основна дейност на DSLL е организирането на различни събития всеки месец. Програмата е качена на сайта на лабораторията. През май месец събитието е посветено на географските карти в Интернет и ще се проведе на 26 май, 2009 година в Информационния Център на Европейския Съюз.

Ще попитате кой се е сетил да основе тази лаборатория в България, до вчера почти никой не беше чувал за нея, а се оказва, че в Европа това отдавна е практика (представете си за колко още неща не сме чували, а те са страхотни)? Няколко фирми с иновативен подход, сред които Datecs, NEVEQ и Ontotext AD, са поставили началото на това интересно и полезно начинание. Дейността на лабораторията е особено полезна на млади предприемачи, които са решили да разработват бизнес именно в областта на дигиталните технологии. А на всички останали им остава да не спират да търсят сферата, в която искат да се развиват. Ако не друго, посещаването на семинарите ще обогати общата ни култура и ще ни срещне с млади и надъхани предприемачи също като нас.

Advertisements

2 comments

  1. Pingback: Пътят на идеята « Където идеите стават реалност…
  2. Pingback: StockPodium at How Ideas Evolve Event | StockPodium Blog

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s