Start UP IT – от мястото на събитието


Тъкмо се прибирам от форума за технологично предприемачество Start UP IT и бързам да споделя впечатления. Като начало не съжалявам нито за миг, че отделих цялата събота за това мероприятие, организацията беше на ниво, темите – актуални, а най-хубавото беше, че се разискваха само и единствено въпроси, интересуващи присъстващите в залата. Всеки презентатор разполагаше с не повече от няколко минути, за да се представи, а в останалото време отговаряше на въпроси от публиката.

Това, което беше важно за мен е опитът, който споделиха вече успели български предприемачи за това как са започнали в началото, как са стартирали бизнеса си и в кой момент са напуснали постоянната си работа. Хубавото на IT бизнеса е, че с достатъчно знания, някакъв опит и огромен ентусиазъм, е възможно да се стартира фирма и да се реализира, поне отчасти, идея в следработно време. Разбира се, всеки от нас жертва много свободно време и енергия, но резултатът накрая си заслужава. За да успееш не е достатъчно да си добър, трябва да си маниак и никога да не се отказваш. Всеки от успелите предприемачи е имал моменти на криза и неуспех, но всеки признава, че това е бил просто още един стимул, за да успее.

Другата важна точка, която беше засегната е патентоването на идеята. Самият процес по патентоване е продължителен и скъп, но да подадеш документи в патентното ведомство не струва нищо, а все пак е стъпка в правилната посока.

Имаше въпроси, засягащи подходящото време за започване на IT бизнес и дали точно сега е моментът, имайки предвид нестабилността в световната икономика. Мнението на всички презентатори беше, че кризи и трудни моменти винаги е имало и ще продължава да има, но това не трябва да ни спира. Имаме ли идея, трябва да направим всичко възможно, за да я реализираме. Сега! По-страшното от това да започнеш бизнес и по някаква причина той да не успее, е да имаме идея и възможност за реализацията ѝ, а да не направим нищо.

Събота вечер е. Току що отказах един купон и няколкото други забавления. Имам една идея, която ме чака. Ще ѝ посветя както тази вечер, така и още много. Защото тя заслужава да види бял свят. А вие ще какво ще правите довечера?

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s