Приказка за една студентска компания, която превърна идеите си в реален бизнес


Имало едно време група студенти по технологично предприемачество в Софийския университет. Те били упорити, трудолюбиви, умни, изпълнени с идеи и желание някой ден да започнат свой собствен бизнес. Били задружни, помагали си не само в учението, но и в живота. Един ден, някъде в началото на втория семестър, се появил предмет наречен Студенска Компания. И така започнало всичко…

Ще попитате що за измислен предмет може да е това. Той може да е нестандартен, предизвикващ, практически насочен, но не и измислен, ще ви отговоря аз. Това е възможно най-добрият начин за един учащ се предприемач, студент в университета, без никакъв опит в стартирането на бизнес, да приложи знанията си на практика. Всичко е толкова реално, че можеш да го докоснеш. Обучението по този предмет се ръководи от организацията Джуниър Ачийвмънт България, която се грижи да напътства студентите и техните учебни компании. Това е най-старата и бързоразвиваща се организация в света, която има за цел да свърже бизнеса и образованието.

Така се ражда студентската компания Стикер Арт, създадена от същите тези студенти от технологично предприемачество – Антоанета Михайлова, Мариана Митевска, Георги Михайлов, Георги Митев, Георги Къдрев и други техни колеги. След няколко месеца усилена работа и множество безсънни нощи студентската компания е вече факт и резултатите не закъсняват. Първото събитие, на което е представен бизнесът на Стикер Арт е Националното състезание „Най-добра студентска компания на България“ 2008, където компанията става втора в класирането.

Делото на студентите не приключва с края на семестъра. Твърдо решени да успеят, те продължават да се борят за това, което са създали. Осъвършенстват продукта си, подобряват работните процеси, подготвят сайт и рекламна кампания, проектират бъдещето на компанията. Малко по малко студентската инициатива прераства в реална компания, и всичко от нулата. Трудно е, страшно е, изморително е, но е възможно и тези млади и предпремчиви хора го доказват.

И аз бях там, и аз участвах…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s