От какво се страхувате най-много?


Страхът често е водещ при вземане на решения. Според Сет Годин страхът е нещо добро, нещо, което ни кара да се подготвим за неприятните ситуации и да ги предотвратим много преди да са се случили.

И така, какво е най-лошото, което може да се случи на вас и на вашия бизнес, кое не ви дава да спите нощем? Психолозите имат една много лесна тактика, за да се спасите от оковите на страха, да си помогнете да живеете по-спокойно, но въпреки това да си давате сметка за възможните опасности, които ви дебнат.

Вземете лист и химикалка и напишете всичко, от което се притеснявате:

  • Няма да успеете да измислите печеливша стратегия за бизнес.
  • Няма да успеете да получите навреме финансиране на вашия бизнес.
  • Едно от „най-страшните“ неща – ще имате работещ бизнес, но по някаква причина ще фалирате.

Ще видите, че всяко едно от тези неща е преодолимо. Нито едно от тези неща не е фатално – падате, ставате, изтупвате се и продължавате. Няма забогатял и успял предприемач, който поне веднъж да не е банкрутирал. Да, вие ще изгубите позиции на пазара, пари, но ще спечелите знания и опит.

Колкото и странно да звучи, това е стойността на провала. Запомнете добре, провал, който не е довел до някакви знания, е загуба. Обратно, провал, от който сте извлекли поука и опит, ви носи стойност. Дори инвеститорите ви знаят това. Минали са по същия път и не очакват още с първата си идея и фирма да сте направили удар. Напротив, подобен опит е само във ваш плюс. Това показва, че продължавате напред като сте се поучили от предишните си грешки и няма да ги повтаряте.

Да се върнем на методите за преодоляване на страховете. Вие вече знаете кое е най-лошото, което може да ви сполети и предварително сте измислили спасителен план. Тук e ключът към спокойствието и към справянето с проблемите и трудните ситуации. Ако в началото ви е трудно, повтаряйте си: „Всяко зло за добро“.

Advertisements

One comment

  1. ekaterinaanachkova

    Днешният пост на Сет Годин се състои само от едно изречение: „Единственото по-лошо нещо от това да започнеш нещо и да се провалиш… е да не започнеш нищо“. Не знам какво го е накарало да напише тази кратка, но дълбокомислена публикация, но тя за пореден път илюстрира написаното по-горе.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s