Урок по презентиране – какво да НЕ правите


Написали сте вашия бизнес план, той е одобрен и група бизнес ангели очаква да чуе идеите ви. Трябва да подготвите презентация и да я изнесете пред публика, вашият бизнес зависи от това.

Ораторските и презентационни умения са от изключителна важност, това може да ви спечели или да ви коства така желаното финансиране на вашата идея. Лесно можете да намерите информация и самоучители как да структурирате и направите добра презентация, но много малко са местата, където може да научите какво не бива да правите. Добрата новина е, че често допусканите грешки при правенето на презентации са краен брой. Запомнете внимателно какво не трябва да допускате във вашите презентации и вече ще сте изминали половината път към спечелването на вашата публика – това може да са бъдещите ви инвеститори.

Извадила съм някои основни точки, на които трябва да обърнете внимание:

  • Няма нужда на слайдовете да присъства всяка дума, която ще изречете (или прочетете). Нека на слайдовете да са изброени основни моменти от презентацията, само ключови думи. Цялостната реч е в ръцете на презентатора.
  • Уверете се, че няма правописни грешки на слайдовете, поне един човек от публиката ще ги забележи и ще загубите уважението на цялата аудитория.
  • Не прекалявайте с използването на булети, да извадите ключовите моменти не означава да претрупате слайдовете си с точки и подточки.
  • Внимавайте с ярките цветове, те могат както да привлекат вниманието на публиката, така и да превърнат цялата презентация в „крещящо“ изживяване, никой няма да обърне внимание на основната идея.
  • Използването на прекалено много диаграми, цифри и данни ще разводни презентацията ви, използвайте ги умерено.
  • Ограничете анимациите и звуковите ефекти, ще ви навредят повече, отколкото ще ви помогнат.
  • Подберете подходящ шрифт, текстът трябва да се чете лесно и от последните редове на залата.

Ако не ми вярвате, вижте изпълнението на комика Дон МакМилан. Дори и да не разбирате английски, пак ще ви стане ясен ефектът, който ще постигнете, ако не внимавате за горните точки. Не се притеснявайте, ако не сте роден презентатор. С малко усилие и много, много, много практика ще станете достатъчно добри, че да спечелите симпатиите на публиката си.

В случай, че искате да се позабавлявате още със скечовете на Дон МакМилан, посетете сайта му, насочен към комедия на бизнес теми. След като си починете, е време да застанете отново пред огледалото и да продължите да репетирате презентацията си. Само така ще се „излекувате“ от сценичната треска.

Advertisements

2 comments

  1. Ivan Ivanov

    Kogato si na krastopat y ne znaesh na kade da poemesh……i nai-malkata informacia ti razreshava problema, mersi mnogo!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s