Анализирай това!


Тази публикация не е свързана пряко с бизнеса, предприемачеството и бизнес ангелите. И все пак ми се стори интересно да напиша няколко реда, за нещо, което мен лично ме впечатли. Става въпрос за професията актюер. В развитите страни тя не е новост, но не вярвам, че в България е добре запозната. Актюерите се занимават с изготвяне на стратегии, добри са в математиката, статистиката, икономиката, теорията на вероятностите и финансите. Използват сложни аналитични техники, проектират и управляват широк спектър от случайни събития и финансови рискове, това им дава основа да интерпретират бъдещето в краткосрочен и дългосрочен план. Най-ценното на актюерите е, че предлагат практически решения на проблеми свързани с последиците от случайни бъдещи събития и предоставят на мениджърите важна информация, с която да вземат дългосрочни стратегически решения.

За големите компании тези специалисти са безценни особено във времена като сегашните, когато кризата налага собствени правила и е трудно да се предвиди какво ще се случи утре. Дори и най-стабилните компании са изправени пред сериозни предизвикателства и се налага да променят дългопланираните си стратегически решения в рамките на дни и часове.

Макар и не особено популярна сред хората, дори и в България има търсене на специалисти актюери. Има дори Българско Актюерско Дружество. На неговия сайт можете да намерите допълнителна информация за тази професия, за реализацията на специалистите и за предвидените обучения в рамките на страната.

А ако случайно имате опит като актюер и искате да започнете свой собствен консултантски бизнес, насочете се към компании, които се занимават със застраховане, пенсионно осигуряване и инвестиции. Те са вашите първи целеви клиенти.

Реклами

One comment

  1. Станимир

    Някой умен човек беше казал, че голямата власт върви с голяма отговорност. Във времена на криза, големите умения могат да спасят компаниите.

    Интересно е обаче как тези умения може би са подсилили причините за самата криза. Много увлекателно това е разказано в Part 1/2 Bird & fortune – Financial crisis – Silly Money, Nov 08. Можете да му се насладите в YouTube.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s