Има ли криза в рая или как бизнес ангелите се справят с предизвикателствата на днешната икономическа обстановка


Нека разгледаме малко факти: според доклад от 6 февруари на Европейската Мрежа на Бизнес Ангелите настоящата финансова криза засяга особено силно малкия и среден бизнес, които представляват 99% от компаниите в Европа. Това се отразява на икономическия растеж на страните и на трудовия пазар в тях. Засегнати са не само фирми, които в момента започват бизнеса си, но и такива, които вече са натрупали първоначален капитал и не са смятали, че кризата ще им се отрази отрицателно.

Младите предприемaчи имат нужда от финансиране повече от всякога. Банките все по-трудно отпускат кредити, бизнес ангелите се превръщат в един от основните начини за подпомагане на младите компании. Предприемачите, които досега никога не са работили в момент на криза, се нуждаят не само от средства, но и от съветите и помощта на по-опитните инвеститори.

Въпреки че моментът е труден и за самите бизнес ангели, прогнозите са, че кризата ще се окаже благоприятна за по-находчивите начинаещи инвеститори. Тъй като достъпът до традиционен капитал се оказва оскъден, търсенето на алтернативни източници на финансиране става все по-необходимо.

В Европа приканват политиците да вземат мерки, за да помогнат на начинаещите инвеститори и с това да подобрят икономическите условия за малкия и среден бизнес. Някои от предложенията включват:

  1. Привличане на повече инвеститори – необходимо е да се осъзнае ключовата роля на инвеститорите, те не само влагат средства в стартиращи компании, но ги подкрепят като ментори и бизнес партьори.
  2. Подобряване на прозрачността на пазара – следи се дейността на бизнес ангелите. При сегашното икономическо полoжение става все по-трудно и рисковано да станеш инвеститор. Съединените Щати и Великобритания разполагат с данни за нормите на възвръщаемост, за да могат инвеститорите адекватно да се справят с нивата на риск. За съжаление в Европа не разполагаме с такива данни и се нагала ангелите да взимат решения на сляпо.
  3. Осъзнаване на ролята на търговските асоциации и мрежите на бизнес ангели – те защитават интересите на членовете в тези организации.
  4. Засилване на сътрудничеството между бизнес ангели и фондове за рисков капитал – те са толкова еднакви и толкова различни едновременно. Едно обаче е сигурно, в тези времена се налага да си помагат, за да оцелеят и просперират.

Далеч съм от мисълта, че тези неща ще се случат скоро и в България. Добре е обаче да сме наясно какво се случва в Европа и не само да се надяваме тези неща да се променят и при нас, но и да работим в тази насока. Имаме още много да учим, хубаво е, че има от кого да го направим.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s