Училище… за бизнес ангели


Звучи малко странно нали? Не стига, че още не сме добре свикнали с термина бизнес ангел, ами сега и специално обучение. Да, в България това наистина е новост, но в Европа и особено в САЩ, не само, че бизнес ангелите са една съвсем реална възможност за финансиране на стартиращ бизнес, но и има множество обучения, които учат младите инвеститори на всичко, което трябва да знаят, за да станат проспериращи ангели.

Имам предвид нещо съвсем конкретно: Европейската Мрежа на Бизнес Ангелите. И по-точно проекта Ready for Equity! (Готов за икономическа справедливост!). Една от основните му задачи е обучения както на предприемачи, така и на бизнес ангели.

Оказва се, че за да станеш бизнес ангел не са нужни само средства – те много лесно могат да бъдат вложени в погрешната инвестиция, която да доведе до загуби. Обученията за бизнес ангели в рамките на тази програма включват:

 • обща информация за това какво представляват бизнес ангелите;
 • какви видове има;
 • какви роли и стойност имат бизнес ангелите;
 • кои институции са свързани с работата на бизнес ангелите;
 • каква подготовка е нужна на един начинаещ инвеститор, за да стане бизнес ангел;
 • как един бизнес ангел да оценява проектите, които имат нужда от финансиране;
 • как да преценява екипите от предприемачи;
 • как да прави SWOT анализ;
 • как да изгражда и ръководи екипи;
 • как да работи с предприемачите, в чиито идеи инвестира.

И още много други етапи на подготовка и обучение. Училището за бизнес ангели, разбира се, не е безплатно. То съдържа различни модули, като един инвеститор може да избере както пълната програма, така и да се запише само за отделни лекции. Самите лекции са съобразени с ценното време на хората, които ги посещават.

В България също има организации, които се занимават с подобни дейности – това са Българската Мрежа на Бизнес Ангелите и Асоциацията на Българските Бизнес Ангели. Сайтовете им все още са в процес на разработка, но там вече могат да се намерят достатъчно материали и информация, предназначени както за бизнес ангели, така и  за предприемачи.

В този блог ще се опитам да дам подобни насоки за отделните етапи по обучението на един бизнес ангел, според това, което чета, опитвам и преценявам, че ще е полезно. Ако сте начинаещ бизнес ангел и се интересувате от конкретна информация, пишете ми и аз ще се постарая да намеря и публикувам повече по въпроса.

За да се свържете с мен, пишете на: where.ideas.become.reality ( at ) gmail.com

Advertisements

6 comments

 1. deno

  Кате, според мен в най-скоро време да се прави бизнес няма да има нищо общо с досегашните модели… всичко с т.нар. инвестиране ще се преразгледа и пренапише… и както става България изостава.

  Поздрави за блога и за смелостта да коментираш.
  Аз ще си те чета
  Дено

 2. Таня Стоянова

  Много ми хареса статията като цяло, но ми липсваше описание какво в края на крайщата са бизнес ангелите. Да, може да се отвори някой от линковете и да се провери, просто мисля, че ще е по-лесно да го споменеш с няколко думи…

 3. Таня Стоянова

  PS. Като попрочетох нататък видях, че имаш описание 🙂 Сложи линкче само, за по-бързо ориентиране на шматки като мен 🙂

 4. ekaterinaanachkova

  Здрасти Дено,
  България винаги изостава, но това не винаги е минус. Можем да вземем много идеи от по-развитите страни, които са доста по-напред в икономическото си (и не само) развитие. Пък какво ще стане тук, никой не може да каже.
  Поздрави от снежна София 🙂

 5. Антон

  Equity и Equality… Проектът е за повишаване на т.нар. инвестиционна и инвеститорска готовност – „готови за дялово финансиране“. Разглеждал съм темите – икономическата справедливост (ако зад нея стоят дял, оценка на компаниите и запазване на мотивацията на предприемача) е важна тема в обучението, макар и да не се нарича директно по този начин…
  Грешката може да се окаже вярна …
  Поздрави

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s