Правете нещата така, все едно ги правите за себе си


Колко хиляди, милиони пъти ви се е случвало да си купите нещо и то да се счупи след два часа, да повикате майстор да ви оправи тръбите и те да избият многократно веднага след първото пускане на топлата вода. Безброй примери за едно и също нещо…

Никога не забравяйте, че клиент на ваш продукт или услуга може да се окаже собствената ви жена (съответно мъж). Кого ще излъжете тогава? Това е просто правило, към което се придържат рекламистите, но за съжаление май само те. А това трябва да е общовалидно правило за всеки предприемач.

Не е толкова трудно. Просто си представете, че продуктът, който предоставяте, е направен за ваше лично ползване. Едва ли очаквате да тръгнете по сервизите часове след като сте го закупили, нали? Е, постарайте се това да не се случи и на клиентите ви. Мълвата, която след това се предава от уста на уста, е много мощна. Не забравяйте, че целите определен пазар. Потенциалните ви клиенти са от една и съща група, със сходни възможности, нужди и потребности, с няколко думи всички те имат нещо общо, намират се и си общуват, както за хубави неща, така и за лоши. Сигурна съм, че не искате да сте част от разговорите, в които се оплакват от вас. Много скоро няма да има на кого да продавате и това ще е краят на вашата кариера като предприемач.

Обратно, двама извънредно доволни клиенти рано или късно ще доведат други и така бройката ще се множи. Както и продажбите ви. Колкото по-високо качество държите, толкова по-добре за вас, както и за всички останали. Ще ви дам за пример Лионел Поалан, един от най-известните хлебари не само във Франция, но и по света. Хляб е имало преди и след него, но той е направил нещо изключително. Не само, че постоянно събирал и подобрявал множество рецепти. За него качеството е било на първо място. Това му спечелило слава и уважение, което довело до огромни печалби и страхотен бизнес.

Ще ви дам и един не толкова положителен пример. След поредното наводнение вкъщи не бих препоръчала водопроводчика си и на най-големия си враг. Отивам да търся не само парцал, но и нов водопроводчик.

Advertisements

4 comments

 1. ekaterinaanachkova

  Доста търсих такава система, но все още не мога да намеря. Кажи, ако имаш някакви идеи как да стане това 🙂

 2. Таня Стоянова

  http://wordpress.org/extend/plugins/wp-postratings/ – мисля, че нещо такова ти трябва. Не съм сигурна всъщност като си хостваш директно при wordpress, дали имаш право да инсталираш плъгинчета?
  Можеш и да не публикуваш коментара, за твое инфо е по-скоро 🙂

 3. ekaterinaanachkova

  Много ти благодаря за инфото. Публикувах го, за да може и други, които се интересуват, да го прочетат 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s