Наслаждавайте се на всеки миг… от живота на предприемачи


Драги настоящи и бъдещи предприемачи. Искате да успеете на всяка цена, мечтаете да превърнете кварталната си бакалия във верига супермаркети, или малкото ви изобретение да стане част от бита на всяко домакинство. Страхотно е, че имате цели и ги преследвате ревностно, но не забравяйте и да живеете. Наслаждавайте се на всяка минута, защото следващата винаги ще е различна от предходната. Всеки от нас вечно чака да завърши училище, университет, да се издигне в службата, да започне собствен бизнес, да го развие и стабилизира, да си построи къща, да я обзаведе… Само да успее да постигне тези неща и ще започне да живее… за колко години мислите, че можете да постигнете всичко, което сте си набелязали? А през това време какво се случва с живота ви?

Сигурно веднага ще попитате как да го направите, когато трябва ежедневно да се справяте с хиляди трудности (в България дори пазаруването може да се превърне в истинско проключение).  Ще ви дам няколко идеи, които ще ви помогнат да се станете не само заможни, но и доволни и удовлетворени:

 1. За да се преборите със стреса и многобройните задачи, си записвайте всичко и планирайте предварително ден за ден, седмица за седмица. Така няма опасност да забравите нещо, а и няма да се удавите в морето от отговорности.
 2. Разпределяйте задачите. Намерете хора, на които можете да разчитате и разпределете поравно задачите като се съобразявате с индивидуалните възможности на всеки. Удобно е понякога да сте човекът-фирма, но ако искате да се разрасне бизнесът ви бъдете сигурни, че сами няма да успеете. Това правило е приложимо не само в рамките на развиването на бизнес. Дори и в училище или в университета, няма смисъл да развивате сами всичките 50 въпроса от конспекта, когато имате само 3 дена да се подготвите за тежък изпит. Нека всеки от колегите или съучениците ви да развие по няколко въпроса и след това си ги разменете. Удобно нали? Така хората се учат на работа в екип, отговорност, трудолюбие и справяне с напрегнати ситуации.
 3. Иска ви се да се замогнете, но не знаете от къде да започнете? Защо не си запишете на един лист сумата, която искате да притежавате и краен срок за постигането ѝ. Окачете си този лист на стената, гледайте го всеки ден, нека стане част от вас и вие съзнателно и подсъзнателно ще започнете да се стремите да изпълните условията, които сами сте си поставили. Така декларирате целите си ясно, пред себе си и пред другите и няма да губите време да се чудите от къде да започнете.
 4. Отделяйте си всеки ден моменти за разпускане и вършене на нещо, което ви радва. Например сутрин изпийте чаша кафе с любимия човек, прочетете любимото си списание, обадете се на приятел, направете си гореща ароматна вана или просто се разходете. Това ще се отрази на ефективността на работата ви. Не забравяйте да обръщате внимание и на семейството си. Има моменти, които не можете да върнете, затова не ги пропускайте.
 5. Учете се от всяка грешка и приемайте всеки успех като награда за добре свършена работа. Няма човек, който не търпи провали в живота си, а за един предприемач това е повече от нормално. Грешката ще се превърне в провал само ако не се поучите от нея. Във всеки друг случай трупате ценен опит, който ви е така необходим.

Живейте тук и сега. Живейте пълноценно. Тогава и успехът ще си заслужава!

Advertisements

5 comments

 1. Ariel Cohen

  Този пост ми повлия най-много от всички, които прочетох в блога. 10/10

 2. ekaterinaanachkova

  Радвам се 🙂 Благодаря ти за интересните коментари.
  Катя

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s