Сделка с ангел


Един от често използваните начини за финансиране на стартиращ бизнес или за разразстване на вече съществуващ в Щатите и в Западна Европа, е чрез сделка с бизнес ангел. В България това все още не е установена практика, но все повече започва да набира скорост. За съжаление наличната информация е доста оскъдна (това е и една от целите на този блог – да проучи и да даде насоки за набиране на инвестиции чрез участието на бизнес ангели). Източниците на информация са предимно преводи на чуждестранни книги, които не дават реалната оценка на бизнес средата в България. И все пак някои книги си заслужава да бъдат прочетени и проучени. Една то тях е Всеки бизнес се нуждае от един „ангел“ с авторски колектив Джон Мей и Кал Симънс.

Настоящата публикация е вдъхновена именно от тази книга. Тази информация е важна не само за сделки с бизнес ангели. Всяка една фирма трябва да е наясно със разпределението на дяловете си. Специалистите съветват това да се направи по три начина:

 • Използване на преференциални или обикновени акции, като трябва да се има предвид, че префенциалните акции са с приоритет пред обикновените.
 • Чрез конвертируем подчинен дълг.
 • Чрез дългосрочен заем с гаранции – договаря се правото на закупуване на акции в някакъв бъдещ период при предварително договорени цени.

При сделка с ангел или друг рисков инвеститор трябва да се обърне внимание още на:

 • Кога ще е нужно допълнително финансиране на компанията, трябва да се състави график за предоставяне на средствата, да се даде предварителна информация как и кога ще бъдат усвоени, както и да се дадат срокове на това кога ангелът ще възвърне инвестицията си.
 • Какво гарантира стойността на инвестицията?
 • Какви права имат инвеститорите при котиране на компанията на фондовата борса?
 • Има ли нужда от патенти или защита на оборудване.

Договорът с ангел е двустранен съюз – и ангелът и предприемачът искат бизнесът да е успешен. Колкото по-добре се обмислят нещата при самата сделка, толкова по-голям е шансът и двете страни да останат удовлетворени.

Като че ли чувството за далавери е в кръвта на българина, но тук това може да изиграе много лоша шега – и на инвеститора и на предприемача. Важно е да се разбере, че и двете страни са от един отбор, не играят един срещу друг и няма никакъв смисъл да се опитваме да прецакаме другия. Ще разгледам моралния въпрос отделно, а може би дори и не само веднъж. За сега само ще отбележа, че при сделката с ангел не става въпрос само за прехвърляне на пари от една банкова сметка на друга. Това е договор за сътрудничество в името на  обща кауза – успехът на новия бизнес.

Advertisements

6 comments

 1. ЕМИЛ ВИДЕНОВ

  ХУБАВА СТРАНИЦА . ПОЗДРАВЛЕНИЯ ! ЗАГЛАВИЯТА СА МНОГО АКТУАЛНИ НАБЛЕГНЕТЕ НА ИЗЛОЖЕНИЕТО .ПОПАДНАХ ТУК ТЪРСЕЙКИ ИДЕЯ С КОЯТО ДА СЕ ЗАХВАНА АКО ПРОДАМ ДЕЛА СИ ВЪВ ФИРМАТА КОЯТО СЪЗДАДОХ / НЕ САМ /И УПРАВЛЯВАМ ВСЕ ОЩЕ. СЪДРУЖНИЦИ СА МИ ВСЕ БЛИЗКИ РОДНИНИ И ПРАВЕЙКИ КОМПРОМИСИ ВЕЧЕ 14_ТА ГОДИНА СМЕ В ПОЛОЖЕНИЕ ВРЕДНО ЗА БИЗНЕСА- НЕВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ВЗЕМАТ РЕШЕНИЯ. ИНАЧЕ БИЗНЕСА Е ДОБЪР . ЧЕТЕЙКИ ЗА БИЗНЕС АНГЕЛИТЕ СИ МИСЛЕХ ДАЛИ НЕ ПРОЯВЯВАТ ИНТЕРЕС КЪМ ВЕЧЕ ОСЪЩЕСТВЕНА ИДЕЯ?

 2. ekaterinaanachkova

  Привет,

  Историята показва, че ангелите/инвеститорите проявяват интерес и към вече съществуващ бизнес. За България все още нямам такава информация, но щом намеря нещо веднага ще пиша. След като продадете дела си в настоящата фирма, мислите ли да започнете нова и в каква сфера?

  Поздрави,
  Катя

 3. Mita Schlalos

  Sdraveite Imam edin vapros.As imam v Germania firma 4000kvadrata.No sasajelenie samo 4e e sam edala podnaem no te ni mi pla6tat naema ot 2godini opitvamse 4res sad da gi isgonja no vseo6te njamam odgovor.Iskame se da napravja ne6to novo i polesno no njamam finansi.I SKAMISE DA SNAM NE6TO POVE4E SA BISNES ANGELITE DALI MOGAT DA MI POMOGNAT S RASRE6AVANETO NA PROBLEMA:BLAGODARJA MITA

 4. ekaterinaanachkova

  Здравейте Мита,
  По дефиниция бизнес ангелът е инвеститор, който влага пари в идея или вече съществуващ бизнес (в повечето случаи говорим не само за някаква иновация, но и за голяма възвръщаемост). До колкото разбирам вашия проблем, вие имате нужда от приятел, който да ви помогне финансово, и от добър адвокат, който да ви помогне да си върнете парите. Разбира се, изключения всякакви. Ако някой все пак може да ви помогне и прочете вашия коментар, нека пише. Иначе, не виждам как един бизнес ангел може да ви помогне.
  Успех!
  Катя

 5. Николина Иванова

  Имам фирма за производство на дамско облекло.Имам въпрос,мога ли да получа финансиране от бизнес ангел.

 6. ekaterinaanachkova

  Здравейте Николина,
  Бизнес ангел може да е всеки ваш познат, роднина или приятел, който може да инвестира във вашия бизнес. Това е най-лесният начин за стартирането и подпомагането на подобен бизнес.
  Разбира се можете да разработите проект, с който да кандидатствате за финансиране от бизнес ангел тук. За да получите финансиране по подобна програма, трябва в проекта ви да има нещо различно, интересно и доходоносно, за да заинтригувате вниманието на инвеститорите.
  Поздрави,
  Катя

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s