Добрият бизнес план – първа стъпка за успешен бизнес


Нито една фирма не бива да си позволява лукса да стартира без внимателно обмислен и добре написан бизнес план. Както в училище ни учат, че преди да започнем да пишем есе или съчинение, трябва да подготвим първо план от основните точки, така и в реалния живот бизнес планът е от особена важност.

Защо изобщо се налага да пишем някакъв план? Не можем ли просто да регистрираме фирма и да започнем да въртим бизнес? Можем, разбира се, но въпросът е какво ще постигнем с това. Искаме ли да набележим подробно целите, които ще следваме, да разчетем бъдещия бюджет до най-малкия детайл, да предвидим възможните пречки и трудности, да оценим конкуренцията, да кандидатстваме за финансиране, да сме по-подготвени за това, което ни очаква? Искаме, и още как! Искаме да се откроим от тълпата, искаме да постигнем нещо, искаме не само да започнем свой бизнес, искаме той да е успешен. Бизнес планът е полезен не само за нас като собственици на фирмата, но може да се използва и за кандидатстване за спонсорство пред рискови капиталисти или бизнес ангели. Това е първото и задължително условие, което трябва да спазим.

Основните точки на бизнес плана, върху които ще се съсредоточа са следните:

  • Изпълнително резюме – това е резюме на целия план, като най-важния елемент от него е описание на предложението за бизнес и ползите от него.
  • История на фирмата и управлението ѝ – кога и как е започнал бизнесът, какви са мисията и целите на фирмата, какъв е екипът, как са разпределени позициите и отговорностите между хората от екипа, има ли акционери, използват ли се услугите на професионални съветници?
  • Анализ на финансите – включва отчет за приходите и разходите (ОПР), прогнози за паричните потоци, балансов отчет, и други предвиждания.
  • Нуждае ли се фирмата от допълнително финансиране и за какво ще го използва?
  • Анализ на пазарите и конкуренцията.
  • Описание на продукта или услугата.
  • Какво ще е производството?
  • Детайлно описание на членовете на екипа – управлението на човешкия капитал е много важно.

Най-важната и най-трудна задача от целия бизнес план е финансовата част. Колкото и да сте запознат с финансовите термини, формули и видове анализи, всяка една цифра в бизнес плана е нищо повече от чиста прогноза. Почти винаги числата се променят, когато започне реалната работа. Моят съвет е да отделите най-много време на тази част, както и да потърсите професионална помощ за нея.

И накрая е хубаво да отбележа, че бизнес планът не се използва само от стартиращи фирми. Той е подходящ и за вече съществуващи компании, които искат да разраснат бизнеса си. Подновявайте и актуализирайте вашия бизнес план поне веднъж годишно и ще видите, че резултатите няма да закъснеят.

Advertisements

3 comments

  1. Pingback: Моят бизнес план - Част 1: Изпълнително резюме « Където идеите стават реалност…
  2. Pingback: Уроци по маркетинг - SWOT анализ « Където идеите стават реалност…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s