Ангели без крила…, но с дебели портфейли


Когато за първи път чух термина бизнес ангел ми се стори доста необичаен. Според Уикипедия, това е богат човек, който спонсорира стартиращ бизнес, а в замяна получава парична възвръщаемост или дял от новата компания. Някои ангели-инвеститори се обединяват в ангелски групи или мрежи, където споделят опит, връзки, проучване и капитал.

Те търсят интересна идея, в която да инвестират. Разликата между ангел и рисковия инвеститор се крие в отношението към идеята, която спонсорират. Обикновено ангелът влага сантиментална нотка в инвестицията: често му напомня за момента, когато по всяка вероятност той е започнал от нулата. Това, разбира се, ни най-малко не означава, че подхожда прибързано към решението за инвестиция. Главната му цел си остава да увеличи натрупания капитал.

Много често ангелът не само осигурява начален капитал за стартиращия бизнес – той подпомага новата компания с връзки, опит, икономически и правни съвети. Държи да участва във взимането на важни решения – от успеха на новата компания зависи и личната му печалба.

Advertisements

2 comments

  1. Pingback: Сделка с ангел « Където идеите стават реалност…
  2. Pingback: Училище… за бизнес ангели « Където идеите стават реалност…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s