Що е то предприемач?


Какво е това „предприемач“? Може предприемачеството да се нарече „професия“? Как да разбера дали мога да стана предприемач и ако да, какво е нужно да направя? Отговорът на тези въпроси, ще разберете в следващите редове.

Всяко малко дете обича игрите, а една от любимите му игри е да си направи малко магазинче пред блока или в двора на къщата на баба и дядо и да „продава“ всякакви джунджурии като използва листа вместо истински пари. Това е вроден нюх към търговия, който с времето може както да се развие, така и да се притъпи. Този, който реши да го развие и да превърне детската игра в начин на изкарване на пари, е предприемач.

Предприемач е всеки, който се занимава с търговия, без значение дали продава вестници на забързаните минувачи или гради голяма фирма с множество служители. Погрешно се смята, че не всеки може да се занимава успешно с бизнес и че това е работа само за хора с вроден талант. Предприемачеството е професия като всяка друга – има правила, които трябва да се научат и да се прилагат, познания в различни сфери, които трябва да се придобият. Предприемачеството съчетава както добра идея, подходяща за започване на бизнес, така и набор от знания и средства, нужни за започването на бизнеса.

Последното нещо, което остава, но уви – най-важното, е финансирането – откъде един предприемач да си набави нужните средства, за да осъществи идеята си и да я превърне в реален бизнес. Именно този въпрос ще бъде обект на повечето следващи публикации в този блог.

Advertisements

One comment

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s